Zrezygnuj z komercyjnych kosmetyków. Jak dbać o skórę naturalnie

aławą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak. Zastosowanie Kuchnia ? olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu

Dodane: 01-04-2017 04:47
Zrezygnuj z komercyjnych kosmetyków. Jak dbać o skórę naturalnie

Czym jest masło shea?

Masło shea ? olej roślinny uzyskiwany z owoców masłosza Parka (ang. pot. shea tree). W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak.

Zastosowanie
Kuchnia ? olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe.
Kosmetyka ? masło shea jest stosowane w kosmetyce, jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV, przedłużający opaleniznę.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Masło_shea


Orientalne kosmetyki dla ciała i ducha

Poszukujesz kosmetyków, które służyłyby ci nie tylko do oczyszczania czy pielęgnacji, ale również takich, które miałyby właściwości relaksujące? Wszystkie tego typu walory posiadają kosmetyki naturalne, które pochodzą z orientalnych obszarów.

Przykładem mogą być kosmetyki z Maroko, takie jak różnego rodzaju olejki czy kremy arganowe, z drzewa oliwnego i podobne, które można wykorzystać zarówno do regeneracji ciała, jak i do codziennych rytuałów piękna, które poprawiają samopoczucie, odprężają i gwarantują odnowę ducha. W krajach orientalnych przywiązuje się dużą uwagę do piękna nie tylko fizycznego, ale także tego duchowego, dlatego właśnie kosmetyki z tych rejonów mają rozległe i wielokierunkowe działanie. Warto się o tym przekonać na własnej skórze.


Wikipedia i działanie wody różanej

Woda różana jest produktem ubocznym w produkcji olejku różanego. Pierwotnie wytwarzana w krajach arabskich, obecnie rozpowszechniona niemal na całym świecie.

Woda różana jest popularna w kuchni azjatyckiej od VIII wieku n.e. i stosowana do sporządzania napojów, gotowania mięsa i wyrobu słodyczy (np lassi).

Działa tonizująco na skórę. W starożytnym Rzymie woda różana była używana do kąpieli. Używana jest również w produkcji kosmetyków i perfum.

Bywa stosowana w ceremoniach religijnych (islam, hinduizm).

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Woda_różana



© 2019 http://gazeta.bielawa.pl/